BOUW VAN EEN NIEUWE VERLOSKLINIEK MET 4 VERLOSKAMERS


Projectdatum: 24-05-2018
Plaats: Muona

Op 6 maart 2015 kwamen het bestuur van Passion for People en de Lions Land van Cuijck en Noord-Limburg tot overeenstemming over de financiele ondersteuning door Lions van het project "nieuwe verloskliniek" van het Trinity ziekenhuis te Muona, Malawi. Deze kliniek zal gebouwd worden op het terrein van het ziekenhuis en voorzien worden van 4 verloskamers met elektrische verlosbedden , een recovery ruimte en een ruimte voor een eerste controle van de pasgeborene.

Ook zal de kliniek voldoen aan de hedendaagse eisen op het gebied van hygiene, efficiency en functionaliteit. Een geweldig initiatief van de genoemde Lions organisatie.

De steun van Lions Land van Cuijk en Noord limburg zal het in een gezamenlijke inspanning mogelijk maken om ook deze plannen te verwezenlijken en een eerste stap op het gebied van fondsen werving is gezet middels het jaarlijkse Lions golftoernooi dat op 11 september plaats vond

Op 27 september 2016 is het dan zover dat het contract ondertekent gaat worden door Lions en Passion for People om daadwerkelijk te starten met de bouw van de Family Friendly Labor Ward.

Na het regenseizoen, naar verwachting begin maart van het volgende jaar, zal de eerste spade in de grond gaan. Streven is om eind september de Family Friendly Labor Ward op te leveren zodat we hopen dat eind 2017 de eerste bevallingen in de nieuwe labor ward zullen plaatsvinden.

BEGIN JUNI IS DE BOUW GESTART....
Begin juni is het startschot gegeven voor de bouw van de verloskliniek!

Onder het toeziend oog van Foundation to Build ter plaatse en vanuit Nederland door Passion for People en de Lions Land van Cuijk en Noord Limburg is er daadwerkelijk een start gemaakt van de bouw. Door veel plaatselijke bouwvakkers wordt er hard gewerkt om de verloskamer uit de grond te krijgen. Momenteel worden de binnen- en buitenmuren opgetrokken! We krijgen enthousiaste reacties vauit de verpleging van de verloskliniek. Ze zijn ontzettend blij dat er eindelijk een gebouw neer gezet wordt die voldoet aan de huidige eisen die gesteld mogen worden.

Het gaat erg snel en we zijn inmiddels tot aan de dakrand gekomen. Het ziet er nog steeds zo uit dat we in November wellicht kunnen openen....

2 oktober 2017
De bouw van de Family Friendly Labour Ward gaat snel. Steeds ontvangen we prachtige foto's waar bouwvakkers hard aan het werk zijn om er een prachtige verlsokliniek van te maken. De muren en het dak zijn gereed en binnen wordt er volop betegeld en gestukadoord. De verloskundige zijn opgewonden, als we hun verhalen mogen geloven, want er staat bijna een nieuw gebouw waar ze mogen gaan werken.

En wat komt dit goed uit. Sinds juli 2017 heeft het Gouverment aangegeven dat (toekomstige) moeders die gaan bevallen niets hoeven te betalen voor de bevalling. Het is nog nooit zo druk geweest in de Labour Ward.

We gaan nu kijken wat er aan apparatuur zoal nodig is om op te starten. U zal begrijpen ook dit kost veel geld. We hopen dan nog steeds dat er mensen, bedrijven en/of foundations zijn die met ons meedenken en ons plan ondersteunen om moeder en kind een beter platform te geven om die goede start te maken.

De oplevering en opening van de verloskamer komt in zicht!

Op 1 december gaat onze voorzitter Han Knol naar Malawi om aanwezig te zijn bij de oplevering en daarnaast de opening van de nieuwe verloskamers waar de laatste maanden zo hard aan gewerkt is.

Dankzij de Lions van Land van Cuijk en Noord Limburg en Foundation to Build hebben we een prachtig resultaat geboekt. Dankzij een goede samenwerking kunnen we trots zijn hoe een en ander is verlopen.

Nu is het zaak om zo snel mogelijk spullen aan te kopen die nodig zijn om een goed geoutilleerde verloskamer te krijgen waar in lengte van jaren verloskundige hun werk kunnen doen op een verantwoorde wijze .

Na de opening laten we zo snel mogelijk foto's zien hoe de verloskamers er daadwerkelijk uit zien

De Opening is voltooid

Op 1 december zijn de nieuwe verloskamers op spectaculaire wijze geopend. Tijdens een 3 uur durende ceremonie zijn de vier verloskamers opgeleverd en geopend.

Onder toeziend oog van onze voorzitter Dhr. Han Knol en meerdere chiefs uit verschillende omringende dorpen (bedoeling was vooral om hen ervan te overtuigen de vrouwen uit hun dorpen hier te laten bevallen en ook de mannen te stimuleren om daarbij aanwezig te zijn) zijn er verschillende speeches geweest, is er veel zang en dans opgevoerd en veel lovende woorden en bedankjes uitgesproken.

Zelf heeft Han als laatste spreker in zijn speech de nadruk gelegd op het feit dat er cultuurverschillen zijn maar ook het feit dat in de Westerse wereld de man bij de bevalling is of in de buurt om de vrouw te steunen maar ook de blijde gebeurtenis mee te maken. Uiteraard zijn ook Lionsclub en Wilde Ganzen aan de orde gekomen.

"Deze labor ward is veel mooier dan menig nieuwe Shoprite" was een van de vele uitlatingen van een plaatselijke bewoner! Vooral de kleurstelling kreeg veel lof evenals het vele licht binnen en de prettige temperatuur. Ook solar installatie is inmiddels aangelegd en functioneert.

Al met al een geslaagde opening.

Han heeft, samen met de aannemer (Foundation to build), ondertussen naar de bestaande gebouwen gekeken van de pré en postnatale zorg naar aanleidng van de vraag van Passion for People..

Binnenkort weten we precies wat de wensen zijn er wat er nodig is om ook deze gebouwen die zo belangrijk zijn op te waarderen, zodat de gehele lijn van moeder en kind gewaarborg is.

1 APRIL WORDT DE EERSTE BABY VERWACHT IN DE NIEUWE VERLOSKLINIEK.... Vanaf de opening tot en met eind maart worden de verloskmers ingericht met oude, maar ook zeker nieuwe materialen. Soms aangekocht in Malawi dan wel gekregen in Nederland en verscheept!

Per 1 april gaat hij dan daadwerkelijk open voor de eerste moeders die gaan bevallen. Een heugelijke dag voor velen.

4 MEI IS DE EERSTE BABY, GENAAMD ESNAT MLAMBALA GEBOREN !!! Wat een mooi moment.

4 Mei 2018, een klein jaar nadat de eerste spade de grond is ingegaan voor de bouw van de nieuwe verloskliniek is het eerste meisje Esnat Mlambala geboren in de splinternieuwe verloskamer.

De moeder is 21 jaar en is het haar tweede kindje. Iedereen was ontzettend blij voor haar maar ook door het feit dat hierdoor een langverwachte wens eindelijk in vervulling is gekomen. Een nieuwe verloskliniek. Mede door de steun van de Lions, Land van Cuijk en Noord Limburg, de Wilde Ganzen en vele vrijwillegers hebben we dit tot stand kunnen brengen.

Echt voor de allereerste keer, waarschijnlijk in heel Malawi, is de bevalling bijgewoond door de oma van de moeder die zojuist bevallen was. En ze was echt een steun voor haar. Ze heeft kunnen troosten waar nodig en heeft met haar nabijheid haar kleindochter bij kunnen staan. Doordat oma door de achterdeur in- en uitliep kwam het de hygiene alleen maar ten goede.

Ook verschrikkelijk goed en mooi om te zien was het moment dat de verpleegkundige aan kon geven dat ze na de bevalling gewoon even mocht rusten en daarna kon douchen. Ook dit was een primeur!

Al met al is het Trinity Hospital een prachtige afdeling rijker waar iedereen ontzetten trots op is.

Mede door jullie zijn wij zover gekomen!!

Nu op naar de pré- en postnatale ruimtes. Deze zijn ook 60 jaar oud en schreeuwen om een verbouwing. Jullie weten dat de zwakste schakel de sterkte van de ketting bepaald. We hebben een werkelijk prachtige verloskliniek, als we de afdeling voor en na de kliniek ook kunnen updaten is de moeder - en kindzorg voor de eerste 75 jaar gewaarborgd voor een groot gedeelte van het zuiden van Malawi en noorden van Mozambique!

Wij rekenen op jullie!

U kunt een HOOP bereiken

Donaties zijn voor stichting “Passion for People” van groot belang! Met uw donatie helpt u als particulier of bedrijf “Passion for People” de projecten te realiseren. Uw vaste bijdrage is van harte welkom! U kunt kiezen “Passion for People” te steunen met een vaste bijdrage per maand, kwartaal, halfjaar of jaar.

Word donateur
Indien u geen donateur wilt worden maar wel graag een eenmalige bijdrage wilt doen. Dan kan dat via PayPal.


Daarnaast kunt u ook een gift overmaken naar onze bankrekening via onderstaande gegevens ten name van “Passion for People”.

BAN/SEPA Nummer:
INL80RABO0119042835
BIC Nummer:
IRABONL2U
Banknaam:
IRabobank